Czy czekolada jest zdrowa?
Czekoladę często określa się mianem słodkiego narkotyku i jest w tym cień prawdy. Kochamy ją jeść w każdej możliwej postaci. Dodaje energii i znacznie poprawia nastrój w ponure dni, doskonale eliminując wszelkie uczucie zmęczenia. Jest też pierwszą pokusą i pierwszym sprawdzianem silnej woli w trakcie przestrzegania ściśle określonej diety. Za chwilkę dowiecie się, czy czekolada rzeczywiście jest zdrowa i jaki ma wpływ na nasz organizm.
Dobroczynne działanie czekolady – ona jest zdrowa!
Od wielu lat bada się, jakie działanie wywołuje spożywanie uwielbianej przez nas czekolady. Okazuje się, że zawiera ona ogromną ilość substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jej spożywanie może chronić przed wieloma chorobami oraz stymulować układ odpornościowy. Nie od dziś wiadomo, że jedna kostka czekolady może pobudzić do działania i poprawić nastrój – a to wszystko jest możliwe dzięki jej cennej wartości odżywczej. Ile to już razy w naszym dzieciństwie babcia czy mama mówiła nam o tym, że nie powinniśmy jeść czekolady, bo jest niezdrowa i wypadną nam wszystkie zęby? Aktualnie można popatrzeć na czekoladę z innej, bardziej pozytywnej perspektywy. Istnieje wiele kuracji czekoladowych, które aktualnie wchodzą do mody na całym świecie i mają za zadanie zniwelować wyczerpanie i zmęczenie skóry. Luksusowe kąpiele w czekoladzie to absolutny hit, który cieszy się coraz większą popularnością w ośrodkach SPA. Należy jednak pamiętać o tym, że podczas spożywania czekolady nie można przesadzić z jej ilością. Nadmiar węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii (w tym dla naszego mózgu), może negatywnie wpływać na naszą sylwetkę, a w rezultacie doprowadzić do niechcianej otyłości.
Czekolada jest zdrowa – sprawdź jej cenne składniki odżywcze
Najlepszą dla naszego zdrowia jest czekolada naturalna, czyli potocznie mówiąc gorzka i deserowa. Posiada ona najwięcej cennych dla nas substancji, dzięki którym możemy cieszyć się doskonałym działaniem naszego mózgu oraz zwiększoną energią i motywacją. Podczas zakupu czekolady należy zwrócić uwagę na procentową zawartość kakao (minimum 70%), gdyż to właśnie dzięki niemu czekolada jest zdrowa. Podstawową i najważniejszą wartością odżywczą czekolady są zawarte w niej węglowodany, które skutecznie pobudzają organizm do działania w czasie spadku energii. Magnez oraz żelazo umożliwiają równomierne uwalnianie energii i są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Niezwykle cenna niacyna wspomaga uwalnianie energii, która jest zawarta w spożywanym przez nas pokarmie. Ponadto, czekolada zawiera teobrominę, która pobudza pracę nerek i działa również jak kofeina oraz fenylotylaminę z grupy endorfin, dzięki której w tak szybkim tempie poprawia nam się nastrój po spożyciu kostki czekolady. Ostatnim, cennym składnikiem są flawonoidy hamujące rozprzestrzenianie się złego cholesterolu i zwiększające naszą odporność na choroby.
Czy biała czekolada również jest zdrowa? Odpowiedź brzmi: nie
Biała czekolada ma niewiele wspólnego z prawdziwą zdrową czekoladą. Przede wszystkim nie zawiera proszku kakaowego, dzięki czemu wyróżnia się swoim białym kolorem, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Zawiera maksymalnie do 33% masła kakaowego, a im go mniej, tym niestety gorsza jest jej jakość. Czekolada ta to produkt wysoko przetworzony z dodatkiem dużej ilości cukru, serwatki w proszku, emulgatorów i często tłuszczy mlecznych, które dodatkowo są utwardzane chemicznie. Biała czekolada powstała wyłącznie dla przyjemności naszego podniebienia. Jeżeli chcemy jednak oddać się pokusie, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jej kolor. Biała czekolada w rzeczywistości nie jest biała, lecz kremowa, lekko wchodząca w odcień kości słoniowej. Jeżeli natomiast jest biała, mamy do czynienia z produktem o wyjątkowo niskiej jakości. Świadczy to o tym, że producent do jej produkcji.